Mensen met een LVB ervaren vaker dan leeftijdsgenoten zonder een LVB traumatische en/of stressgerelateerde klachten. Zo vaak zelfs, dat van de mensen met een LVB in de zorg, zeker de helft een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.
Hoe komt dat?
Er wordt van trauma gesproken wanneer iemand na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis psychische klachten blijft ervaren die gelinkt zijn aan de gebeurtenis. Vaak lukt het iemand dan niet om deze ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben vaker minder cognitieve mogelijkheden om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken, omdat daarover nadenken en redeneren ingewikkelder kan zijn.
Wat ook mee kan spelen, is dat in het leven van mensen met een LVB relatief veel onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Mensen zonder deze beperking zien gebeurtenissen vaker aankomen en kunnen zich daar op voorbereiden. Voor mensen met een LVB kunnen ingrijpende gebeurtenissen uit het niets komen.
Weinig herkend en gediagnosticeerd
Ondanks dat het hebben van een LVB kwetsbaar maakt voor trauma worden traumagerelateerde klachten dikwijls niet als zodanig herkend en gediagnosticeerd. Om daar verandering in te brengen, heeft een werkgroep van Academische Werkplaats Kajak, bestaande uit 9 deskundige professionals, onder voorzitterschap van Carina van Kregten, zich op dit onderwerp gestort. Zij hebben met elkaar alle kennis en informatie verzameld over trauma en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een LVB.
Dit heeft in 2020 geleid tot de Handreiking ‘Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking’.
Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking