LVB & Middelengebruik en verslaving

Jongeren en volwassenen met een LVB zijn door hun achtergrond en problematiek kwetsbaarder voor het ontwikkelen van verslavingsproblematiek.
Tableau of drugs- pills, coke, marijuana, and alcohol.

Kwetsbaar voor verslaving

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aandacht voor middelengebruik en verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB in de afgelopen periode sterk is toegenomen. Hoewel cijfers over middelengebruik onder mensen met een LVB grotendeels overeenkomen met die van mensen zonder een LVB, wordt gedacht dat mensen met een LVB vaker schadelijke patronen laten zien dan mensen zonder een LVB, en een groter risico lopen op het ontwikkelen van verslavingsproblematiek.

Meer cijfers over LVB & middelengebruik vind je op de pagina LVB in de samenleving.

Academische werkplaats Kajak

Vanuit Academische Werkplaats Kajak is in 2019 de Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB verschenen. Daarin wordt ingegaan op het signaleren, bespreekbaar maken, in kaart brengen en behandelen van middelengebruik en verslavingsproblematiek van jongeren en volwassenen met een LVB.

AW-Kajak-voorkant-Middelengebruik-en-Verslaving

Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB

Signalen bespreekbaar maken, in kaart brengen en behandelen.

Cover met foto van jonge vrouw op de rug gezien tegenover een jonge man in overhemd die haar iets uitlegt, gebarend met zijn handen.

Weten wat werkt

Met een hoofdstuk over interventies die je kunt inzetten bij mensen met een LVB en verslavingsproblematiek.

Waar vind je als professional meer tools en informatie?

Tools

  • In deze video vertelt dr. Neomi van Duijvenbode over het belang van een totaal aanpak bij triple problematiek: psychische problematiek, verslaving én een LVB. Ze neemt je mee in het leven van Kevin.
  • Over volwassenen met een LVB en middelen-gerelateerde en verslavingsproblematiek is informatie te vinden in dit Overzicht van informatiebronnen. In de paragraaf ‘Specifieke stoornissen/probleemgebieden’ gaat een apart deel over deze problematiek.
  • Op de website van het Trimbos-instituut staat een (kennis)pagina over Alcohol, drugs en LVB. Daarnaast zijn er in toegankelijke taal geschreven voorlichtingsfolders voor jongeren tussen de 17 en 23 jaar met informatie over alcohol, hasj & wiet, XTC, cocaïne en speed, en over gamen. Deze reeks heet ‘Zonder flauwekul’ en de folders zijn ook te downloaden.
  • Op het Kennisplein Gehandicaptensector vind je een aparte pagina over LVB en (problematisch) middelengebruik. Daarop staan links o.a. naar verschillende publicaties en tools, zoals naar een overzicht van kennisproducten rondom middelengebruik en LVB.
  • Jellinek heeft een speciaal aanbod voor mensen met een LVB. Bijvoorbeeld een Web App en Informatie waaier.

Meer informatie