Digitale Inclusie & LVB

Wat moet je weten over de knelpunten en risico’s waar mensen met een LVB mee te maken kunnen hebben?
En welke ondersteuning is er voor plezierig en veilig mediagebruik?

Digitale inclusie

Ook jeugdigen en volwassenen met een LVB zijn online om zaken te regelen, informatie of vermaak te zoeken of sociaal contact te hebben.

Er is nog maar weinig over bekend, maar er zijn aanwijzingen uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut dat jeugdigen met een LVB vaker online media gebruiken om informatie op te zoeken dan jeugdigen zonder een LVB. Uit datzelfde onderzoek komen ook risico’s naar voren, denk aan vaker te lang gamen, onbedoeld geld uitgeven of anderen pesten.

Voor mensen met een LVB zijn sommige websites of apps erg complex en ook de online interactie kan extra ingewikkeld zijn. Jij kunt veel verschil uitmaken door de juiste ondersteuning te geven.

Wat moet je weten over de knelpunten waar mensen met een LVB mee te maken kunnen hebben? Welke risico’s er zijn? En hoe kan je mensen met een LVB ondersteunen in plezierig en veilig mediagebruik?

Uitdagingen

Wat kunnen voor mensen met een LVB extra uitdagingen zijn op internet? Zij kunnen meer moete hebben met:

 • normbesef en inschatten wat gepast gedrag is online;
 • impulscontrole, waardoor het lastig kan zijn om het beeldschermgebruik te beperken;
 • het inschatten van intenties van anderen, omdat er online geen of minder non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen zijn dan bij fysieke contacten.
 • goed interpreteren van teksten, symbolen of beelden, zoals in films, series en games.

Direct naar

Waar vind je als professional informatie en ondersteuning?

Internet kan vanzelfsprekend ook heel leuk, handig en positief zijn. Hier staan een aantal websites en apps die helpen om dat zo te houden.

Handige apps en websites

Internet kan vanzelfsprekend ook heel leuk, handig en positief zijn. Denk aan de kracht van social media om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen of relaties op te bouwen.

Wil je als professional het online gedrag van jeugdigen bespreekbaar maken? Wij hebben de tool ‘Hoe was jouw dag online?’ ontwikkeld. Met veel tips en een gespreksformulier.

Ook kan internet heel goed ingezet worden voor hulp bij allerlei praktische zaken, juist voor mensen met een LVB. Voorbeelden van websites/apps die met of zonder begeleiding voor mensen met een LVB heel handig kunnen zijn.

Voor mensen met een LVB

De online webhulp Steffie legt in korte eenvoudige animatievideo’s onder andere uit hoe een OV-chipkaart werkt, welke effecten alcohol en drugs hebben en hoe je kunt videobellen.

 • In de VraagApp kunnen mensen met een LVB vragen stellen over allerlei zaken. De onderwerpen lopen uiteen van koken tot aan reizen met het openbaar vervoer. De gestelde vragen worden vervolgens door vrijwilligers beantwoord.
 • e-lvb een website waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking middelen vinden om -met begeleiding- te werken aan gezond leven.


Voor professionals

 • Je kunt je voorstellen dat beperkingen in een aantal vaardigheden soms kunnen leiden tot lastige en soms zelfs risicovolle situaties online. Denk bijvoorbeeld aan online pesten of chantage. Op verschillende sites wordt aandacht besteed aan ondersteuning bij veilig media gebruik voor mensen met een (L)VB.

  • Het netwerk mediawijsheid biedt een schat aan informatie, ook specifiek gericht op mensen met een LVB
  • Op het kennisplein gehandicaptenzorg staat onder andere de LVB en socale media brochure
  • De online gids leukeronline.nl is ontwikkeld voor professionals die vragen hebben over hoe zij iemand met een LVB kunnen begeleiden bij het gebruik van online media. Bijvoorbeeld over het voorkomen van vervelende situaties zoals grooming en phishing, maar ook bij veilig contacten leggen, daten en bij gamen en TikTokken.

Van het Kenniscentrum

samenwerken politie en justitie

Handreiking

Tips voor jeugdprofessionals en een goede samenwerking met politie en justitie.

voorblad-Tool-In-gesprek-over-online-contacten-1.jpg

Hoe was jouw dag online?

In gesprek met jongeren met een LVB over online gedrag. Informatie, tips en gespreksleidraad.

e-learning 'Zie jij het, die LVB'

Zie jij het, die LVB?

Iedereen die beroepsmatig werkt met jeugdigen en (jong)volwassenen komt ook in contact met mensen met een LVB.