Jubileumcongres Landelijk Kenniscentrum LVB
Op 26 juni 2025 vierden we ons jubileum tijdens het jubileumcongres in NBC Nieuwegein.
Een dag in het teken van inspiratie en hoop! Samen bouwen aan een inclusieve samenleving. Een dag vol met vernieuwende perspectieven en inzichten in een feestelijke sfeer met natuurlijk veel tijd voor ontmoeting en uitwisseling!
Welkom!
Het team van het kenniscentrum stond klaar om iedereen van harte welkom te heten! En in de ruime lounge stonden wat lekkers, een drankje en onze stand klaar.






Plenair ochtendprogramma
Opening en Welkom door dagvoorzitter Peter Nouwens & het Landelijk Kenniscentrum LVB



Onder zijn bezielende leiding nam Peter de aanwezigen mee in het congres. Onze directeur Maartje Timmermans liep met ons door 25 jaar ontwikkeling van het kenniscentrum én van kennis over een LVB.
Peter Nouwens is o.a. orthopedagoog en heeft een ruime bestuurlijke ervaring in de zorg voor mensen met een VB. Daarnaast deed hij veel ervaring op als toezichthouder in de GGZ, de zorg voor mensen met een VB en het onderwijs. In 2018 promoveerde hij op onderzoek naar de zorgbehoeften van mensen met een LVB of zwakbegaafdheid, die in toenemende mate een beroep doen op de gehandicaptenzorg.
Zie ook: Peter Nouwens
Inspiratielezing door Sharon Stellaard

Sharon Stellaard deed onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit de afdeling bestuurswetenschap en politicologie naar het bestuurlijke effect van opeenvolgende stelselwijzigingen op het terrein van jeugdzorg en passend onderwijs. Ze ontdekte in de reeks stelselwijzigingen een inherente logica, die inzicht geeft in dieper gelegen oorzaken van beleidsineffectiviteit op deze terreinen. In haar lezing deelde ze de belangrijkste bevindingen van de studie Boemerangbeleid, waarvoor ze de dissertatieprijs 2024 van de faculteit der sociale wetenschappen ontving.
Sharon is ondanks haar bevindingen niet pessimistisch over de toekomst: “door het begrip dat ik door mijn studie kreeg in de patronen en mechanismen die tot averechtse beleidsuitkomsten leiden, kan ik daar bewust invloed op proberen uit te oefenen in plaats van er onbewust aan onderhevig te zijn zoals voorheen. Daarmee probeer ik ook andere mensen te inspireren, en hopelijk lukt dit op ons congres ook.”
Sharon Stellaard, studeerde maatschappelijk werk en daarna in deeltijd (ortho)pedagogiek. Ze werkte 20 jaar bij een jeugdzorginstelling voor kinderen met en zonder een LVB. In diverse rollen zette zij zich in voor verbetering en vernieuwing van de dienstverlening.
Na de decentralisatie van de jeugdzorg startte zij als buitenpromovenda aan de VU in een Academische werkplaats Transformatie Jeugdhulp.
Zie ook: sharonstellaard.nl


Een optreden van theatergroep Kraak
Natuurlijk was er ook ruimte voor een bijdrage van mensen met een (L)VB zelf.
Theater Totaal presenteerde de bijzondere voorstelling TUSSENIN. Op het podium stonden 9 getalenteerde queer acteurs met een (verstandelijke) beperking. In een indrukwekkende scene die zich afspeelde in een onderzoeksruimte werden zij bekeken, ondervraagd en gelabeld. Er waren namelijk geruchten dat zij buiten de ‘norm’ vallen. En alles wat buiten die norm valt, is verkeerd, gevaarlijk en vreemd… Zij kwamen vanuit hun eigen verhalen in opstand en vierden het ánders zijn.
Het was een krachtig optreden met een belangrijke boodschap, dat de handen op elkaar bracht!
Theater Totaal is de werkplek voor talentvolle muzikanten en acteurs met een verstandelijke beperking. De plek waar mensen met een verstandelijke beperking hun droom van uitvoerend artiest kunnen waarmaken. Theater Totaal is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort.
Zie ook: Theater Totaal-Theatergroep Kraak
Inspiratielezing door Mark Mieras - Hoe scheppen we hoop?

Weinig is voor een stabiel en gelukkig leven zo behulpzaam als hoop. Dat geldt zeker ook voor mensen met een LVB.
Wie erin slaagt om hoopvol te zijn is gelukkiger, weerbaarder, zelfredzamer en sociaal meer verbonden. Hoe werkt dat? En hoe geven we cliënten hoop?
Wetenschapsjournalist Mark Mieras nam ons mee in de psychologische en neurobiologische achtergronden van hoop, hoe belangrijk het is en wat er nodig is om als hulpverlener ook zelf hoopvol te zijn.
Mark Mieras is wetenschapsjournalist en bestsellerauteur. In zijn werk staan menselijke elementen centraal als plezier, nieuwsgierigheid, veerkracht, hoop en zelfvertrouwen.
Zie ook: mieras.nl
Lunch & KennisKermis
Tijdens een smakelijke lunch in de grote lounge kon iedereen de nieuwe handreiking Zelfrapportage LVB ophalen, de kennisstand bezoeken, vooroordelen over een LVB omverwerpen of aan de touwtjes trekken en bovenal in gesprek gaan met anderen.







Nog meer foto’s zien? Alle foto’s van het ochtendprogramma zijn gemaakt door Erik Kottier, bekijk en download ze hier.
Middagprogramma
Het aanbod en de afwisseling in workshops was groot. In dit programma vind je ze allemaal.
Workshops ronde 1
Workshop 1.1
- Kind IN Gezond Systeem (KINGS): Een behandelprogramma voor het hele gezin
- NIKA als gehechtheidsinterventie bij de LVB-doelgroep
Workshop 1.2
- Yucelmethode: Praktisch gebruik bij de LVB-doelgroep
- Wat kan de presentiebenadering doen voor mensen met een LVB?
Workshop 1.3
- Het belang van een multidisciplinaire aanpak bij de obesitasbehandeling bij mensen met een LVB en de impact op de kwaliteit van leven
- Take it Personal!+
Workshop 1.4
- Psychose & LVB: Valkuilen & tips t.a.v. diagnostiek en begeleiding van jeugdigen en jongvolwassenen binnen de GGZ en de (L)VG-zorg
Workshop 1.5
- Verbinding verbreken door verbinding te maken
Download hieronder de presentaties
Workshops ronde 2
Workshop 2.1
Het is de ervaring die telt: Samen leren door doen (Psychomotorische gezinstherapie)
- Systeemgerichte gezinscoaching voor ouders met een (licht) verstandelijke beperking – de interventie
Workshop 2.2
Exposure bij LVB: Gewoon doen!
- Constructionele gedragstherapie en Narratieve Exposure Therapie
bij mensen met een LVB
Workshop 2.3
Omgaan met levend verlies: Hoe doe je dat?
- Seksueel geweld: Hoe ben ik als professional mijn eigen afweer de baas?
Workshop 2.4
- 18 jaar en zelfstandig? Niemand redt het alleen

De Omdenkshow!
Omdenken is voor velen ondertussen een bekend begrip geworden. Het is een manier van denken en doen waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen doen. Al jaren leren de mensen van Omdenken hoe we in plaats van op een ‘ja-maar-manier’ op een ‘ja-en-manier’ in het leven kunnen staan.
Je ervaart hoe je ingesleten en vastgeroeste denkpatronen kunt herkennen en nieuwe manieren van denken kunt leren. Omdenken raakt mensen in hart én hoofd. Het gedachtegoed van Omdenken is op alle levensgebieden toepasbaar, ook op de zorg en de ondersteuning aan mensen met een LVB. De ervaring leert dat de gedachtevrijheid, creativiteit, motivatie, tevredenheid en verantwoordelijkheid van deelnemers stijgt.
Na de interactieve, inspirerende, maar ook humoristische Omdenkshow, sloten we het inhoudelijke programma met een frisse blik af.
Borrel
De auto stond gratis geparkeerd, de tram stopt voor de deur en er was veel om over (na) te praten dus bleven velen nog voor een drankje en een hapje!
Dank aan iedereen die een bijdrage aan ons jubileumcongres heeft geleverd en van deze dag een feest heeft gemaakt.
Accreditatie
Heb je bij aankomst en vertrek getekend voor accreditatie?
Vanaf de tweede helft van juli gaan we eraan werken dat onderstaande punten ook aan jou worden toegekend.
Er is accreditatie verleend door/voor:
Registerplein
Accreditatienummer: ID 611356
Deskundigheidsbevordering voor: Cliëntondersteuners; GGZ-Agogen; Kinderwerkers / Jongerenwerkers; Maatschappelijk werk; Sociaal Agogen; Sociaal Werker
5,5 punten
SKJ – Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals
Accreditatienummer SKJ300884
Categorie: Informeel leren
5 punten
FGzPt – Klinisch neuropsycholoog (BIG) – Klinisch psycholoog (BIG)
Accreditatienummer ID: 611356
3 punten
NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)
Accreditatienummer ID: 611356
5 punten