Meisje mist bus...gevolgen LVB

Soms kom je als professional iemand tegen die niet lekker meekomt op school of op werk en waarbij sociale contacten niet soepel lopen, zonder dat je een duidelijke oorzaak ziet. Ruzie of terugtrekken, frustratie, tegenvallende cijfers, ‘foute’ vrienden… je krijgt je vinger er niet achter maar voelt dat er iets niet klopt. Mogelijk is er dan sprake van een licht verstandelijke beperking (LVB).

Dat zie je niet, is niet altijd makkelijk te herkennen maar kan veel problemen verklaren. Bewustwording, eerdere herkenning en hulp van de juiste tools en handvatten zorgen ervoor dat meer mensen met een LVB een moeizame periode wordt bespaard.

Wil jij sneller iemand met een LVB herkennen, weten hoe je bepaalde risico’s kunt verkleinen? Kijk dan onderstaande opnamen die zijn gemaakt tijdens een webinar voor professionals van het Centrum voor Jeugd en Gezin Zeist en het Sociaal Team Zeist.

 

Kennis maken met een LVB

In deze video laat prof. dr. Xavier Moonen je kennismaken met de kenmerken van een licht verstandelijke beperking (LVB) en over hoeveel mensen we het dan hebben. Weet jij wanneer je kunt zeggen dat iemand een LVB heeft?

Ook maak je kennis met een aantal screeningsinstrumenten zoals de Screener voor intelligentie en licht verstandelijke beperking (SCIL) en krijg je tips om ook in de geschreven communicatie aan te sluiten bij mensen met een LVB.


Ervaar zelf hoe het is om een LVB te hebben

Met een ervaringsopdracht laat Nannie de Rooij je ervaren hoe het is om een LVB te hebben. Sluit je ogen en laat je meenemen…


Digitaal burgerschap & LVB

De digitale wereld is voor mensen met een LVB vaak complex, belangrijk dus om op te letten als professional. Rogier de Groot geeft tips om hier in de praktijk alert op te zijn en het gesprek aan te gaan.
Wat weet jij van online schuldproblemen en andere risico’s?


Psychische problematiek, verslaving en een LVB

dr. Neomi van Duijvenbode, vertelt over het belang van een totaal aanpak bij triple problematiek: psychische problematiek, verslaving én een LVB. Ze neemt je mee in het leven van Kevin.

Kijk jij verder dan één soort problematiek?


Bekijk het hele webinar

Dit webinar is gemaakt voor en met bijdrage van Centrum Jeugd en Gezin Zeist en Sociaal Team Zeist. Met dank aan Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Trajectum en MEE.


LKC LVB | Churchilllaan 11 | 3527 GV Utrecht | 030-7400400 | info@kenniscentrumlvb.nl