Zicht op gedrag met dagboek app

Zicht op gedrag met dagboek app

 De Radboud Universiteit en Pluryn onderzoeken samen een app om jongeren makkelijk dagboekregistraties te laten bijhouden. Deze app geeft inzicht in stemming en gedrag van die dag. Deze inzichten zijn direct bruikbaar voor gedragswetenschappers, begeleiders en jongeren. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar jongeren met een LVB (IQ 50-85), tussen de 14 en 30 jaar, die alcohol en/of drugs gebruiken (richtlijn is minimaal 1x per 2 weken, maar zonder matige of sterke verslaving volgens DSM criteria).

 

In dit onderzoek houden jongeren, gedurende twee maanden, dagelijks een korte en eenvoudige dagboekregistratie bij via een app op hun mobiele telefoon. Als het jongeren niet lukt om twee maanden vol te maken of het af en toe vergeten in te vullen is dat niet erg, ook hier leren wij voor het onderzoek veel van. Wij installeren deze app samen met de jongere. De dagboekregistraties zijn vragen over stemming en gedrag zoals alcohol/drugsgebruik, bijvoorbeeld ‘Heb je vandaag wiet gerookt?’ of ‘Voelde je je onrustig?’. Gebruik van alcohol/drugs mag ‘mild’ zijn en hoeft dus niet per sé de focus te zijn van zorg/behandeling. In de app kunnen wij namelijk in samenspraak met jullie makkelijk vragen toevoegen en aanpassen, om alles zo goed mogelijk aan te sluiten bij actuele wensen en behoeften van de gedragswetenschapper en de jongere. Voor deelname aan dit onderzoek kunnen jongeren beloond worden met cadeaubon(nen) naar keuze.

 

De app is erg gebruiksvriendelijk en stuurt dagelijks automatisch een melding en waar nodig herinneringen. Jongeren hoeven alleen op een melding te klikken en de vragen te beantwoorden, de rest gaat automatisch. Het is een kleine dagelijkse tijdsinvestering (duurt nog geen minuut) die zowel de jongere als de gedragswetenschapper veel kan opleveren. De antwoorden op de dagboekregistraties kunnen geregeld teruggekoppeld worden naar de betrokken behandelaar, die ermee in gesprek kan gaan met de jongere. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten, meer begrip en/of aangescherpte behandeldoelen. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen in het aanscherpen van dagboekregistraties voor o.a. functieanalyse, onderzoek en (gepersonaliseerde) interventies op basis CGT.

 

Wil je meer informatie of begeleid je een jongere die interesse heeft om mee te doen? Neem dan contact op met onderzoeker Daan Hulsmans via dhulsmans01@pluryn.nl of 06-48057688.

LKC LVB | Churchilllaan 11 | 3527 GV Utrecht | 030-7400400 | info@kenniscentrumlvb.nl