Publicatie boek ‘Baas over Obesitas’

Onlangs is het boek ‘Baas over Obesitas‘ gepubliceerd, geschreven door Leonie van Ginkel (GZ-psycholoog Accare) en Sjoukje Adema (cognitief gedragstherapeutisch werker Accare). Het boek beschrijft een door de auteurs ontwikkeld protocol voor de groepsbehandeling van jongeren met obesitas én hun ouders of verzorgers. Doel van de behandeling is te werken aan een duurzaam gezonde leefstijl voor het gehele gezin. Obesitas wordt vanuit een breed perspectief benaderd; van de ouders wordt een actieve rol verwacht, een diëtist is onderdeel van de groepsbehandeling, en elk thema wordt tijdens de bijeenkomsten vertaald in actieve PMT werkvormen. Het protocol is bovendien zo geschreven dat ook jongeren met LVB er goed mee uit de voeten kunnen.

‘Baas over Obesitas’ is een praktische handleiding met veel concrete werkvormen en een aantrekkelijk werkboek voor jongeren. Het protocol maakt vooral gebruik van CGT en systeemtherapie, en is in belangrijke mate gericht op het versterken van wat goed gaat in plaats van de focus op problemen. In kleine, haalbare stappen wordt gewerkt naar een gezonde leefstijl. “Een kleine stap maakt de kans op succesbeleving groter, en kan in groepsverband worden gedeeld. Dat motiveert enorm”, aldus één van de auteurs.

‘Baas over Obesitas’ verschijnt in de succesvolle Kind en Adolescent Praktijkreeks. De boekprestentatie door de auters vindt plaats op 19 september 2019 in Groningen.

LKC LVB | Catharijnesingel 47 | 3511 GC Utrecht | 030-7400400 | info@kenniscentrumlvb.nl