Trajectum – Systeemgerichte module psycho-educatie LVB: ‘Weet wat je kan’   

Het bespreken van beperkingen is niet eenvoudig, zeker niet als het een licht verstandelijke beperking (LVB) betreft. Maar voor een goede toekomst is het belangrijk dat de cliënt weet wat hij kan en waar hij hulp bij nodig heeft.

Met subsidie van het KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg) heeft een projectgroep van Trajectum in samenwerking met Transfore een systeemgerichte module psycho-educatie LVB ontwikkeld voor de forensische psychiatrie. Maar de module is ook goed toepasbaar in andere instellingen waar mensen met een LVB professionele hulp ontvangen.

De module richt zich tot de cliënt en diens naasten en begeleiders en biedt een methode om in gesprek te gaan over de rol van een beperking in het leven van de cliënt. De insteek is positief en oplossingsgericht, maar er wordt niet omheen gedraaid dat het hebben van een LVB het leven lastig kan maken.

De module bestaat uit werkboeken voor de cliënt en voor diens naasten, een trainershandleiding en een theoretische onderbouwing. De module kan op maat worden gemaakt en is geschikt voor zowel een individueel als een groepsgericht aanbod. De illustraties nemen in de werkboeken een belangrijke plaats in. Daarin wordt de beperking afgebeeld als een groene rugzak, onder het motto:

Bijna iedereen heeft wel een rugzak.
Zo heeft ook bijna iedereen wel een beperking.
Maar niet iedere rugzak of beperking is even zwaar.
Om een zware rugzak te dragen moet je sterk zijn.
Maar ook een haalbare weg kiezen.
Zo is dat met een beperking ook.

De module is vanaf nu zonder kosten te downloaden via deze link.

Voor inhoudelijke informatie over de module kunt u contact opnemen met de auteur: Marsja Mulder, mamulder@trajectum.info

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*