Reik & ASVZ – Blended Bordspel Digimant beste innovatie tijdens Mediawijzer.net Challenge 2017

Multimediaal spel voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

Een samenwerkingsverband van zorginstellingen Reik en ASVZ en e-Health platform Jouw Omgeving is een van de twee winnaars van de Mediawijzer.net Challenge 2017. Zij bedachten Digimant, een blended bordspel met bijbehorende app, voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. De prijs bestaat uit een stimuleringsbijdrage van € 50.000.

Bordspel met mobiele app
De innovatiewedstrijd Mediawijzer.net Challenge 2017 is een initiatief van Mediawijzer. Verschillende teams, bestaand uit twee of meer netwerkpartners, werden uitgedaagd om na te denken over nieuwe manieren om het gesprek tussen ouders, professionals en kinderen over digitale media op gang te brengen.

Tijdens de innovatiewedstrijd bedachten Reik, ASVZ en Jouw Omgeving Digimant; een bordspel in combinatie met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Met het spel kunnen cliënten en begeleiders spelenderwijs de dialoog aan gaan over mediagebruik. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten om mediawijzer te worden. Het spel wordt de komende tijd doorontwikkeld en kan later ingezet worden in zorginstellingen en het speciaal onderwijs. Mediawijzer stelt een stimuleringsbijdrage van € 50.000 beschikbaar om het spel te ontwikkelen.

Juryrapport
Op dit moment zijn er nog maar weinig tot geen innovatieve tools voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Tijdens de finale op 26 juni werd een prototype en business case van Digimant voor de Stuurgroep van Mediawijzer.net gepresenteerd. Jan Müller van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en voorzitter van de jury van de Mediawijzer.net Challenge: “De jury was onder de indruk van de professionele pitch en de grote bevlogenheid van de projectgroep en prijst dat ze de MediaDiamant (www.mediawijzer.net/mediadiamant) een centrale plek hebben gegeven in het productidee.”

Mediawijsheid
Mediawijsheid is een belangrijk en actueel onderwerp. Jongeren en kinderen moeten leren hoe zij digitale media, waaronder sociale media, op een veilige en goede manier kunnen gebruiken. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, een kwetsbare groep, is dit extra relevant.
Aan de teams werd gevraagd de MediaDiamant op een nieuwe manier effectief en duurzaam in te zetten. De MediaDiamant is een model dat ingezet wordt om het gesprek tussen ouders, professionals en kinderen over media op gang te brengen. Mediawijzer zet dit model in ter ondersteuning en is altijd op zoek naar nieuwe manieren waarop de MediaDiamant ouders en professionals kan ondersteunen.

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*