Begeleiders en behandelaren binnen OBC’s en vergelijkbare zorgorganisaties worden geregeld geconfronteerd met onvoorspelbaar, gevaarlijk en risicovol gedrag van hun cliënten met een LVB. Vaak ervaren zij dan handelingsverlegenheid om zowel een veilige situatie te creëren, als cliëntgerichte en onvoorwaardelijke behandeling te kunnen bieden.
In een aantal bijeenkomsten gaan we in op verschillende aspecten van dit gedrag en hoe je hier als professional mee om kunt gaan. Geschikt voor begeleiders, behandelaren, managers en kwaliteits- en beleidsmedewerkers van instellingen in de gespecialiseerde LVB (jeugd-)zorg, (jeugd)GGZ en justitiële (jeugd)inrichting.
De bijeenkomsten worden georganiseerd samen met onze deelnemers.
Hoe doe je dat, samen kwetsbare gezinnen helpen? Waar ligt de regie en hoe bouw je samen aan doelen en vertrouwen?
Biedt jouw organisatie integrale hulp of wil je meer integraal gaan werken?
Met het project Gluren bij de Buren kijken professionals digitaal mee met een collega-organisatie om te leren, inspiratie op te doen en samen gedeelde vraagstukken aan te pakken.
In dit project gingen professionals eerder al online ‘op bezoek’ bij een andere organisatie. Om elkaars werk en wereld te leren kennen en netwerk en kennis uit te breiden. Dat leverde veel inspiratie op voor de deelnemers en resultaten die ook andere professionals kunnen gebruiken.
Dit project is een samenwerking van het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut gericht op kennisontwikkeling voor de integrale jeugdhulp.
De overleggroep heeft als doel de diagnostiek voor adaptief kwetsbare kinderen en jongeren te optimaliseren. Deelnemers aan de overleggroep zijn medewerkers van instellingen die bij ons kenniscentrum zijn aangesloten en zich met diagnostiek bezighouden.
De overleggroep komt tweemaal per jaar bijeen. Tijdens de bijeenkomsten wordt informatie over nieuwe ontwikkelingen uitgewisseld en op inhoudelijke thema’s dieper ingegaan. Desgewenst wordt een deskundige uitgenodigd. Ook de activiteiten van de projectgroepen komen in de bijeenkomsten aan de orde.
De werkgroep ontwikkelt een praktisch kennisproduct dat bijdraagt aan passende zorg voor mensen met een LVB. De werkgroep bestaat uit professionals uit de praktijk die kennis hebben van dit thema, met deze doelgroep werken of die zelf een vraag hebben met betrekking tot dit thema.
De werkgroep is gestart in juni 2022 en verkent de komende tijd welke behoeftes en oplossingen er zijn en hoe deze in een bruikbaar product kunnen worden verwerkt.
In de periode daarna gaat de werkgroep actief aan de slag met het ontwikkelen van een kennisproduct.