Het Landelijk Kenniscentrum LVB draagt met vier projecten bij aan het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd (VWS)
Wat zijn de problemen en oplossingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking? In alle projecten staan bewustwording van en inzicht in LVB centraal. Dit is een eerste cruciale stap in volwaardige participatie van jeugdigen met een LVB aan de maatschappij. Hiermee kan veel problematiek op latere leeftijd worden voorkomen en krijgen jongeren een beter toekomstperspectief. Kortom: voorkomen is altijd beter dan genezen!
In de vier projecten werken we samen met partners in de zorg, met wijkteams en gemeenten, het veiligheidsdomein en het basisonderwijs en sluiten zo veel mogelijk aan bij initiatieven in verschillende regio’s. We ondersteunen bij de opzet, uitvoering of doorontwikkeling hiervan. We ontwikkelen daarbij diverse materialen, waaronder e-learning modules die voor iedere professional toegankelijk worden.
|
Kennisbevordering LVB in het Sociaal DomeinVroeg)herkenning van een LVB vergroot de kans op volwaardige deelname aan de maatschappij.
|
Om de kans op de juiste ondersteuning te vergroten, is (vroeg) herkenning door professionals belangrijk. Zo krijgen jongeren en hun ouders hulp die volwaardige deelname aan de maatschappij makkelijker maakt. In dit project werken we samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin MEE in Zeist en MEE Rotterdam aan deskundigheidsbevordering bij professionals. Dit doen we met behoefte inventarisatie, informatie, (online) bijenkomsten, handvatten en toolkits om een LVB eerder te herkennen en hier mee om te gaan.
|
Signaleren van LVB in het regulier basisonderwijsDe school kan problemen in de ontwikkeling van leerlingen vroegtijdig signaleren en daarbij passende ondersteuning bieden. Doel van dit project is het basisonderwijs te helpen een LVB bij jeugdigen te herkennen en handvatten voor passende ondersteuning te bieden. We richten ons op drie activiteiten:
|
De school heeft door de dagelijkse interactie de kans om problemen in de ontwikkeling van een kind vroegtijdig te signaleren. En daarvoor ondersteuning te bieden of zoeken. In dit project wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam, Samenwerkingsverband Kind op 1 in de regio Goes en Samenwerkingsverband Kind op 1 Drechtsteden, om goed in beeld te krijgen welke kennis en tools scholen kunnen helpen bij vroegherkenning.
|
Praktijkrichtlijn jeugdigen met een LVB
|
Er komt steeds meer focus op de zorg voor jeugdigen in de eigen omgeving. Dat betekent dat zorg in 24-uurszorglocaties wordt afgebouwd en pleegzorg en gezinshuizen een steeds grotere rol gaan spelen. Ook voor jeugdigen met een LVB en (ernstige) gedragsproblemen. Dit project ondersteunt bestaande projecten in de toeleiding naar gezinsgerichte ambulante zorg. In samenwerking met Koraal en Yeph willen we casuïstiek ‘omdenken’ en/of evalueren. De casuïstiek en gesprekken met zorgprofessionals, jongeren en hun opvoeders vormen de basis van het te ontwikkelen materiaal.
![]() |
LVB & uitbuitingJeugdigen met een LVB lopen extra risico slachtoffer of dader te worden van criminele of seksuele uitbuiting.
|
Jongeren met een LVB zijn kwetsbaarder voor uitbuiting doordat zij een achterstand hebben op sociaal, maatschappelijk en emotioneel gebied. In dit project werken we samen met Koraal en het programma Noord-Holland Samen Veilig aan het bevorderen van bewustwording, kennis en een gezamenlijke aanpak in het sociaal domein.