Jaarlijks Congres - LVB - 6e editie

Categorie
Congressen
Datum
donderdag 31 januari 2019 10:00 - 17:00
Locatie
Jaarbeurs (Hallencomplex) - Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht, Nederland

Mensen met een licht verstandelijke beperking staan de laatste jaren steeds meer midden in de samenleving. Ze wonen in de wijk, hebben werk of dagbesteding, maken soms deel uit van het verenigingsleven en gaan uit. En dat is natuurlijk mooi, maar daardoor worden ze (net als alle andere burgers) ook blootgesteld aan allerlei verleidingen. Door hun beperking zijn ze extra kwetsbaar, waardoor ze gemakkelijker aan deze verleidingen toegeven. Voor je het weet hebben ze op die mandier dan een verslavingsprobleem ontwikkeld, laten zich misbruiken door mensen met slechte bedoelingen of gaan (veelal onbedoeld) over de grenzen van andere mensen heen. Bovendien is het voor hulpverleners en begeleiders extra moeilijk om bij deze mensen aan preventie te doen. Verbale en (vooral) schriftelijke) communicatie is vaak lastig voor mensen met een LVB. En wat ze in de ene context geleerd hebben, vinden ze moeilijk te generaliseren naar de andere. Ook ontbreekt het vaak aan zelfinzicht en hebben ze een laag zelfbeeld. Allemaal factoren die het gecompliceerd maken om mensen met een LVB die risicogedrag vertonen, uit de problemen te houden.

Wat zijn risico- en beschermende factoren? Welke bijkomende psychiatrische problematiek kan risicogedrag bij mensen met een LVB mede beïnvloeden? Hoe voorkom je verslaving, daderschap, slachtofferschap en grensoverschrijdend gedrag? Hoe ga je praktisch om met mensen met een LVB die in handen van loverboys (dreigen te) vallen? Waar houd je in de gespreksvoering over deze thema's rekening mee bij mensen met een LVB?

Op het jaarlijks congres over LVB delen de sprekers en deelsessieleiders hun kennis, ervaring en praktische inzichten ten aanzien van deze vragen.

Voor meer informatie, klik hier.

 
 

Alle datums

  • donderdag 31 januari 2019 10:00 - 17:00
 

Powered by iCagenda

LKC LVB        Catharijnesingel 47        3511 GC Utrecht        T 030-7400400          E info@kenniscentrumlvb.nl Neem contact met ons op