×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 422 niet laden

Actueel

Dossier Integrale Jeugdhulp

Geplaatst op donderdag, 16 juni 2016 16:11. Geschreven door 
Dossier Integrale Jeugdhulp

Het Nederlands Jeugdinstituuthet Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Landelijk Kenniscentrum LVB hebben een dossier Integrale Jeugdhulp samengesteld.

In het dossier is veel informatie te vinden over hulpverlening aan kinderen, ouders en gezinnen met complexe problemen. Hierbij moeten professionals vaak over de grenzen van hun eigen professie heenkijken: integrale jeugdhulp.
Het dossier geeft antwoorden op vragen als: Hoe geef je integrale jeugdhulp in de praktijk vorm? Wat vraagt het van professionals? En wat betekent integrale jeugdhulp voor organisaties of samenwerkingsverbanden?
Raadpleeg het dossier op
www.nji.nl/integralejeugdhulp

Wat is integrale jeugdhulp?
Jeugdhulp die passend en samenhangend is, dát is integrale jeugdhulp. Voor kinderen en gezinnen met complexe problemen draagt integrale jeugdhulp bij aan minder wisselingen in hulpverleners, betere afstemming tussen hen, zorg op verschillende levensgebieden en continuïteit van zorg tijdens overgangsfasen. De hulp is passend als die zo licht als mogelijk, maar ook direct intensief waar nodig is. Als een hulpverlener niet meer nodig is, doet deze een stap terug. Integrale jeugdhulp schakelt ook het sociale netwerk van het gezin in.

Inspiratie uit de praktijk
Integrale jeugdhulp is een vrij nieuwe manier van werken. Hoe professionals integrale jeugdhulp aanpakken, kan per situatie verschillen. Er is nog weinig onderzoek beschikbaar om te kunnen aangeven wat werkt en wat niet werkt. In de praktijk werken veel teams al aan het vormgeven van integrale jeugdhulp. Om van die teams te leren, bevat het dossier Integrale jeugdhulp een aantal inspirerende voorbeelden uit de praktijk, geïllustreerd met ervaringen van professionals en cliënten.

Over het dossier
Naast inspiratie biedt het dossier Integrale jeugdhulp onder andere kennis over werkzame factoren bij het bieden van integrale jeugdhulp. Ook geeft het dossier aandacht aan wat integrale jeugdhulp van professionals vraagt, bijvoorbeeld in termen van competenties. De (integrale) jeugdhulp is de afgelopen jaren enorm in ontwikkeling geweest, en zal dit de komende jaren ook zijn. Hetzelfde geldt voor dit dossier. Het dossier Integrale jeugdhulp zal continu worden geüpdatet.

1412 keer gelezen Laatst aangepast op dinsdag, 21 juni 2016 10:10

LKC LVB        Catharijnesingel 47        3511 GC Utrecht        T 030-7400400          E info@kenniscentrumlvb.nl Neem contact met ons op