Home » Informatie voor ouders

Informatie voor ouders

Het Landelijk Kenniscentrum LVB is geen hulpverlenende organisatie.

Wij kunnen en mogen geen individuele hulpvragen beantwoorden. Op deze pagina verwijzen we daarom naar organisaties die zich wel richten op kinderen of jongeren met een LVB en hun gezin.

Kijk voor een overzicht van organisaties die zich (ook) richten op LVB bij onze deelnemerspagina.

Onderzoek en diagnostiek

Mogelijk heb je als ouder(s) een niet-pluis gevoel en ben je op zoek naar de mogelijkheid om je kind te laten onderzoeken. Dit is via verschillende wegen mogelijk:

  • Via school met een doorverwijzing naar een orthopedagoog
  • Via de huisarts met een doorverwijzing naar een orthopedagoog/psycholoog
  • Bij instellingen voor gehandicaptenzorg, jeugdhulp of de GGZ

Zorg en ondersteuning

In Nederland hebben we veel verschillende zorgaanbieders voor mensen met een LVB, bijvoorbeeld voor hulp bij opvoedvragen, dagelijkse ondersteuning of voor behandeling van psychische problemen. Het kan soms lastig zijn om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn in de eigen regio.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij het CJG kunnen ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Ook als een (of meerdere) gezinslid(leden) een LVB heeft.

MEE

MEE is een organisatie met 20 verschillende regio’s verspreid over Nederland die zich inzetten voor mensen met een beperking. Samen werken zij aan een inclusieve samenleving.

Vul op de pagina MEE in je buurt de woonplaats in en zie bij welke MEE-regio je om hulp of het regionale zorgaanbod kunt vragen.

Sociaal Team in de gemeente

Iedere gemeente heeft een sociaal team dat je om hulp en ondersteuning kunt vragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de desbetreffende gemeente.

Sociale Kaart Nederland

Op de website van Sociale Kaart Nederland kun je zelf rondkijken en zoeken naar de zorg of ondersteuning die je kind nodig heeft. Zoek bijvoorbeeld op organisatie, vorm van ondersteuning of in je eigen woonplaats.

Direct naar

Waar vind je als gezin informatie en ervaringen van anderen?

Contact met andere ouders

Als ouder(s) van een kind met een LVB heb je misschien behoefte aan contact met andere ouders in dezelfde situatie. Er zijn verschillende initiatieven die dit contact mogelijk maken.

Ouders voor Ouders
Voor familie van iemand die begeleiding krijgt van de organisatie ASVZ is er Ouders voor Ouders. Hier kun je jouw verhaal delen met iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Dat kan een andere zus, broer of ouder zijn. Ouders voor Ouders is er voor kleine en grote vragen, en ook voor mensen die gewoon even hun hart willen luchten.

(Sch)ouders
Bij het platform (Sch)ouders kunnen ouders van zorgkinderen (kinderen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis) terecht om ervaringen te delen, vragen te stellen, voor kennis en nog veel meer. Het platform is van, voor en door ouders.

Sophi
De digitale omgeving Sophi is voor alle ouders en verwanten van een kind met een beperking die op zoek zijn naar het delen van ervaringen. Sophi is een initiatief van stichting Philadelphia Zorg en wordt gemaakt door en voor ouders van een kind met een beperking, in samenwerking met professionals.

Handige websites

Er zijn verschillende websites over of voor mensen met een LVB die ook interessant zijn voor ouders.

  • De LFB is de belangenorganisatie door en voor mensen met een LVB waar ook ervaringsdeskundigen werken.
  • De koepelorganisatie Ieder(in) heeft een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij maken zich sterk voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen.
  • Online webhulp Steffie legt uit geeft eenvoudige uitleg over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over geldzaken, vriendschappen en relaties en gezondheid.
  • Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft voor ouders van een kind met een LVB & psychische problematiek een informatieve pagina.