Het coronavirus en mensen met een LVB

Het RIVM heeft de meest actuele informatie over het coronavirus. Houd deze informatie ook goed in de gaten.

Informatie van de kennispartners

Verschillende kenniscentra, instituten en zorgaanbieders delen informatie over hoe we met het coronavirus om kunnen gaan. Wij hebben ze hier op een rijtje gezet:

Onderstaande partijen houden de eigen pagina’s over het coronavirus bij.

Het Nederlands Jeugdinstituut deelt onder andere tips voor ouders hoe zij om kunnen gaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie en voor kinderen en jongeren delen zij antwoorden op veel gestelde vragen. Voor professionals is er informatie over het werken in residentiële setting, informatie van het RIVM, hoe je thuis kan werken en vergaderen en informatie voor anderstalige.
Het NJi werkt deze pagina doorlopend bij in samenwerking met onder andere de VOBC/LKC LVB en het Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie.

Ook Vilans deelt uiteenlopende informatie over het coronavirus. In dit artikel worden verschillende preventiemaatregelen tegen besmetting met het coronavirus in de gehandicaptenzorg gedeeld.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) houdt onder andere een liveblog bij waar mensen iets kunnen delen met de collega’s in de gehandicaptensector.

Daarnaast laat de VGN weten dat kennisvragen van Corona crisisteams van zorgorganisaties kunnen neergelegd worden bij de Associatie van Academische Werkplaatsen. Onderzoekers beantwoorden deze vragen op basis van wetenschappelijke kennis in binnen- en buitenland.

Ook kunnen good practices van jullie eigen organisaties breder worden verspreid.
Hierbij de oproep op deze te mailen naar corona@vgn.nl of naar info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Het Kennisplein Gehandicaptensector bundelt informatie die relevant is voor (de ondersteuning van) mensen met een verstandelijke beperking. Er is een extra pagina ‘Materialen coronavirus waar filmpjes, posters en picto’s verzameld worden en vrij toegankelijk zijn.

Twee voorbeelden hiervan zijn:

101 tips voor een leuke en leerzame dag met structuur’ van ’s Heeren Loo. De tips zijn ingedeeld op onderwerp. Daarnaast doet ’s Heeren Loo ook een oproep om tips en ideeën te mailen, zodat die toegevoegd kunnen worden. Tips en ideeën kunnen gemaild worden naar: innovatie@sheerenloo.nl
Vermeld daarbij: Voor wie de activiteit is; Wat voor activiteit het is; Hoe lang de activiteit duurt.

Philadelphia Zorg heeft een speciaal platform en videokanaal op internet gemaakt: ‘Hallo Thuis’. De inhoud is speciaal afgestemd op de doelgroep en voor iedereen te bekijken. Zeven dagen per week en in ieder geval tot 6 april 2020 is er genoeg te beleven.

Klik heeft een corona-pagina ingericht en deelt hierop onder andere een nieuwsbericht over maatregelen die zorginstellingen nemen.

Koraal heeft een brochure over corona in begrijpelijke taal gemaakt. Oftewel in Taal voor allemaal. Hierdoor kunnen zorgprofessionals cliënten voorzien van informatie over het coronavirus.

GGZ Nederland heeft een pagina met informatie over digitaal behandelen en welke apps hiervoor (veilig) gebruikt kunnen worden. Daarnaast deelt GGZ Nederland onder andere informatie over vitale beroepen, vraag en aanbod van extra (vrijwillig) zorgpersoneel en informatie over wetten als de Wet Verplichte GGZ en het coronavirus.

Tot slot, Pharos geeft advies voor iedereen, mensen met klachten, mensen die ouder zijn of met een slechte gezondheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen die gemakkelijk te begrijpen zijn.

Voor de zorgprofessionals en -organisaties

Actiz heeft voor zorgorganisaties een aantal aandachtspunten die betrekking hebben op het coronavirus op een rij gezet. Ze noemen onder andere dat de GGD in het geval van besmetting het eerste aanspreekpunt is .

Zorgleren en allyoucanlearn hebben een gratis e-learning gepubliceerd over het coronavirus in de zorg.

De maatregelen die gesteld worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan psychologische effecten met zich mee brengen. Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Cordaan heeft hier informatie en tips voor gepubliceerd in onderstaande documenten:

Tips-voor-het-omgaan-met-de-psychologische-effecten-bij-mensen-met-een-verstandelijke-beperking-of-autisme-van-de-maatregelen-tegen-de-verspreiding-van-het-coronaviru.pdf (129 downloads)

 

Samenvatting-tips-voor-begeleiders.pdf (74 downloads)

 

Tips-voor-patiënten-ambulante-begeleiders-en-behandelaren-002.pdf (29 downloads)

 

Op 20 maart 2020 hebben we een update gedeeld over het gebruik van persoons beschermende maatregelen. Dit bericht vind je hier.

LKC LVB | Catharijnesingel 47 | 3511 GC Utrecht | 030-7400400 | info@kenniscentrumlvb.nl