×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 422 niet laden

Actueel

Privacybescherming: gemeenten en zorgaanbieders maken er werk van

Geplaatst op donderdag, 23 juni 2016 10:15. Geschreven door 
Privacybescherming: gemeenten en zorgaanbieders maken er werk van

Gemeenten, jeugdhulpaanbieders, jeugdhulpprofessionals en medische professionals hebben op 22 juni 2016 afspraken gemaakt over privacybescherming in het jeugddomein. De afspraken zijn vastgelegd in een manifest. Ook de VOBC en het Landelijk Kenniscentrum LVB hebben dit manifest ondertekend.

 

Voor effectieve jeugdhulp is het belangrijk dat ouders en kinderen die jeugdhulp vragen, weten dat hun privacy goed beschermd is. Om uitvoerende professionals te helpen bij de privacybescherming, zijn bovendien tien praktische vuistregels opgesteld.

Manifest en vuistregels
Veel gemeenten, zorgaanbieders en beroepsgroepen hebben op dit moment hun eigen privacyprotocol. Die verschillende protocollen sluiten in de praktijk niet altijd voldoende op elkaar aan. De koepels van de partijen hebben in het manifest afgesproken de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens en het privacy-bewustzijn in het veld te bevorderen. Tien privacy-vuistregels helpen professionals in situaties waarin dilemma’s zich kunnen voordoen. De vuistregels zijn een aanvulling op bestaande beroeps- en meldcodes.

Het manifest en de vuistregels bieden jeugdigen en hun ouders duidelijkheid over de privacybescherming waar zij recht op hebben en over hoe professionals daar in de praktijk mee omgaan.

Unieke coalitie
De afspraken zijn gemaakt tussen de brancheorganisaties, VNG en beroepsorganisaties en worden onderschreven door cliëntenorganisaties en ouderplatforms. De Autoriteit Persoonsgegevens juicht de totstandkoming van de afspraken toe. Het is voor het eerst dat zo’n brede coalitie van partijen in de zorg gezamenlijk afspraken maakt over privacybescherming.

Gisteren hebben de betrokken partijen ook afspraken gemaakt om in de komende maanden te gaan zorgen dat het manifest en de vuistregels in de praktijk hun werk gaan doen.

Meer informatie
De tekst van het manifest vindt u hier.
De vuistregels kunt u
hier nalezen.

694 keer gelezen Laatst aangepast op donderdag, 23 juni 2016 10:26

LKC LVB        Catharijnesingel 47        3511 GC Utrecht        T 030-7400400          E info@kenniscentrumlvb.nl Neem contact met ons op